SOALAN 42

BANDINGKAN PERJUANGAN MENENTANG PENJAJAH DI ASIA TENGGARA DAN ASIA SELATAN

                                                                                                                                             Kehadiran dan penglibatan kuasa barat di beberapa buah negara di Asia Tenggara dan Asia                                Selatan tlh mencetuskan rasa tdk puas hati di klgn penduduk temptn . Seterusnya menimbulkan                       byk tentangan. Ia berlaku berikutan pelaksanaan dasar imperialisme oleh kuasa barat terhadap politik, ekonomi dan sosial penduduk tempatan. Pelaksanaan dasar ini menyebabkan penduduk tempatan mengalami kesusahan dan penderitaan sepjg hidup mereka. Walaubagaimanapun, penentangan berlaku krn timbul kesedaran di klgn penduduk tempatan ttg hak mereka di tanah air       sendiri.                                                                                                                                                                                                                           

    Penentangan terhdp penjajah adalah krn penglibatan kuasa barat dlm soal warisan. Di Indonesia tindakan Belanda yg tlh mengenepikan Dipo Negoro dr menaiki takhta Krjn Jogkarta. Sebaliknya melantik Djarot yg ktk itu berusia 12 tahun sbg sultan. Ini tlh menimbulkan perasaan dendam Dipo Negoro terhdp Belanda. Faktor ini tlh membawa kpd tercetusnya Perang Jawa. Manakala di India pula, tindakan wakil British iaitu Lord dilhousie yg tlh memperkenalkan dan melaksanakan Dasar Udg2 Lesap Waris@Doctrin of Lapse. Udg2 ini bererti sekiranya pemerintah mana2 negara @ wilayah mangkat tanpa meninggalkan waris dr keturunannya utk meneruskan pemerintahannya maka negara itu akan jatuh ke tgn penjajah. Lord enggan mengiktiraf hak seorg pemerintah utk melantik seorg waris bukan dr keturunannya sendiri. Dsr ini tlh menimbulkan keresahan diklgn putera2 dan pemerintah tmptn. Mereka juga berhdpan dgn masa depan yg tdk terjamin.                                                                                                       

    Selain itu berlaku juga penyelewengan dlm pentadbiran. Kegagalan pihak penjajah utk mengusai pentadbiran tmptn secara mutlak menyebabkan mereka mengambil langkah utk menyeleweng sistem pentadbiran tmptn. Ini dilakukan semata2 utk kuasai pentadbiran tmptn. Di Filipina, golongan Cabeza tlh menyalahgunakan kuasanya bg menjaga keptgan mereka dgn menindas org tmptn yg berada di bwh kuasanya. Penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dan rasuah berlaku secara berleluasa di semua peringkat di mana hakim Sepanyol di Filipina tlh mengenakan denda dan pungutan cukai sesuka hati tlh menyusahkan penduduk tmptn. Lagipun pentadbiran dikuasai oleh org kaya dan berpengaruh menyebabkan wujud ketdkcekapan dan ketdkstabilan dlm pentadbiran .di India pula, Oudh diletakkan di bwh naungan SHT pd 1801 oleh Lord Wellesley. Beliau tlh mengunakan alasan yg pentadbiran dibwh pemerintahan Nawab berada dlm huru-hara ditambah dgn amalan rasuah yg semakin berleluasa. Lord Dilhousie tlh mengambil peluang ini utk memiliki Oudh dgn memberi twran kpd nawab iaitu satu perjanjian. Syrt2 ini akan merugikan India krn SHT akan ambilalih pentadbiran kerajaan Oudh manakala Nawab dibenarkan mengekalkan gelaran dan byran 15000000 rupee. Ttpi Nawab enggan menandatgni perjanjian ttpi Lord tlh ambilalih Oudh atas alasan penyelewengan dlm pentadbiran tmptn.

     Selain itu, dasar pengilhakkan tlh dilancarkan oleh barat utk mengambil alih beberapa buah wilayah. Dgn penjajah dpt meluaskan kuasa mereka sekaligus menguasai penduduk tmptn dan sumber ekonominya. Di Laos British tlh mengambil alih beberapa buah wilayah di Indo China. Perebutan berlaku di antara Perancis, Siam dan British. Dulu, Laos adalah negara naungan Vietnam ttpi kini menjadi negara naungan Perancis. Oleh itu, Perancis tlh menuntut semua kws sebelah Timur Mekong. Pertikaian terus berlaku di mana Perancis tlh mengisytiharkan haknya ke atas Luang Prabang. Tindakan Perancis ini tlh ditentang oleh Siam. Akhirnya, dlm perjanjian antara Perancis- Siam , Perancis tlh melanggar syrt2 perjanjian dgn menghantar 2 buah kapal perangnya ke Bangkok dan belayar dr Paknam ke Bangkok. Siam tlh menyerang Perancis ttpi kalah. Perancis tlh berjaya perolehi Luang Prabang dan semua wilayah di sblh barat Mekong diserah kpd Perancis. Manakala di India dsr pengilhakkan yg dilancarkan oleh Lord Dilhousie tlh menyinggung perasaan penduduk tmptn khasnya pemerintah wilayah tertentu. Dgn ini Punjab tlh berjaya diilhakkan. Lord juga tlh berperang dgn kaum Sikh dlm pertempuran Gujerat . kesannya Punjab,Oudh,Satara,Jhansi,Baghat,Jaitpur dan Sambalpur tlh diilhakkan dgn begitu cepat.

      Faktor diskriminasi dlm perlantikan jwtan pembesar turut menyumbang kpd penentangan . kedtgan belanda di kepulauan Indonesia tlh mengubah system pentadbiran tradisional penduduk tmptn. Perlantikan seorg Gabenor Jeneral oleh barat adalah utk memegang kuasa tertinggi dgn dibantu 4 org konsul. Tugasnya ialah utk menasihati dan menjadi bhn perundangan kerajaan. Namun, pemasalahan timbul apabila belanda mahu mengurangkan kuasa pembesar tmptn Jawa. Hal ini menyebabkan kuasa raja di beberapa daerah tergugat maka berlakulah Perang Jawa(1826-1830). Di India, dsr pengilhakkan yg dilaksanakan Lord tlh mencabar kedaulatan pemerintah tmptn spt Nawab dr Carnatic dan Raja Tanjore. Kuasa mereka bukan saja dikurangkan malah cuba merampas wilayah pemerintahan mereka.

      Dr segi ekonomi, pihak penjajah tlh memperkenalkan pelbagai jenis cukai baru ke atas mskt tmptn. Tambahan lagi, kadar yg di kenakan tinggi. Ini tlh menyusahkan mskt tmptn terutamanya golongan miskin. Perubahan ini tlh menguntungkan penjajah dan menjadi faktor kpd tercetusnya Perang Jawa. Org Jawa tlh dikenakan cukai ke atas tanah sendiri. Sebhgian besar pemungut cukai adalah org cina. Mereka tlh mengenakan cukai yg lebih tinggi drp yg tlh dittpkan oleh kerajaan. Org tmptn marah kpd Belanda krn memberi hak memungut cukai kpd org asing. Di samping itu, org tmptn yg melalui tnh kerajaan utk pergi ke ldg mereka ke kws pedalaman dikenakan tol. Kdr yg dikenakan adalah sesuka hati oleh pemungut cukai. Org2 tmptn juga dikenakan cukai sempadan apabila mereka membawa hasil keluaran dr wilayah mereka ke wilayah kerajaan. Di India, British tlh mengenakan cukai tarif yg tinggi terhdp brgan import dr India dgn menaikkan cukai sebyk 5% ke atas brgan India. Oleh itu, India terpaksa terima byk brg dr Inggeris yg jauh lebih murah.ini tlh melumpuhkan industri perkilangan di India. Manakala penduduk tmptn pula terpaksa beralih ke sektor lain. Di samping itu, tindakan British yg menghapuskan cukai tarif ke atas hasil kapas yg dtg dr Lancashine, England tlh menyebabkan eksport kapas dan sutera dr India ke England terjejas teruk sehingga terpaksa ditutup. Kesannya, byk indstri tmptn tlh merosot dan membawa kpd peningkatan dlm jumlah pengganguran dan kemiskinan di klgan penduduk India. Pd pertengahan abadke-19 beberapa industri terpaksa ditutup /diberhentikan operasinya krn mengalami kerugian. Cthnya, industri melebur besi dan dan pembuatan patung2 dewa.

       Di samping itu, berlaku juga penindasan dlm bentuk pengenaan kdr faedah yg tinggi terhdp pinjaman. Sekiranya para peminjam gagal membyr pinjaman kemungkinan harta spt tanah milik mereka akan dirampas sbg gantirugi. Di Indonesia, rakyat tmptn tdk berpuas hati dgn sikap org yg memberi pinjam (org cina) krn mengenakan faedah yg tinggi.ini akan membebankan dan menyusahkan penduduk tmptn krn terpaksa byr lebih dr jumlah pinjaman. Ini tlh membawa kpd penentgn penduduk Jawa. Di Burma pula, org Burma tdk setuju dgn Kanun Pindana dan Mahkamah India yg lebih membantu pihak yg memberi pinjam dan tuan tanah ttpi tdk beri peluang kpd penyelesaian beban hutang para petani. Pd 1929, byk tnh milik org Burma berpindah tgn kpd chettiar(ceti) yg bukan rakyat Burma dan petani. Dlm pada itu, kemasukan org India sebhgiannya golongan ceti menyebabkan petani Burma berhutang dgn mereka utk mengusahakan tnh. Apabila gagal membyr balik pinjaman maka tnh akan dirampas  manakala mereka akan hanya menjadi penyewa/ buruh. Di India, krn dibebani dgn pelbagai jenis cukai menyebabkan golongan petani terpaksa meminjam wang dr pemberi pinjam . akibatnya ramai petani kehilangan tnh krn gagal membyr balik wang pinjaman. Oleh krn tdk tahan dgn tekanan yg diterima maka penduduk tmptn tlh bangun menentang penjajah.

      Faktor seterusnya ialah pembatalan dsr ekonomi yg sedia ada. Perubahn yg dilakukan penjajah tlh menindas penduduk tmptn. Di Indonesia, pembatalan Kontrak Sewa Tanah tlh menimbulkan perasan rasa tdk puas hati diklgn pembesar dan petani jawa terutamanya di daerah Jogjakarta dan Surakarta. Pembatalan ini menyebabkan pembesar tlh kehilangan sumber pendptan dan terpaksa menanggung hutang. Ini krn mereka diminta memulangkan semula wang pendauluan yg tlh dibyr kpd mereka oleh saudagar eropah dan cina. Kebykan pembesar tdk mampu berbuat demikian krn wang itu tlh habis di gunakan. Oleh itu, pembesar ini tlh memaksa kaum petani bekerja lebih masa utk mendptkan lebihan hasil bg memblhkan mereka byr balik wang tersebut. Ini tlh membawa kpd berlakunya Perang Jawa. Di Filipina, rasa tdk puas hati penduduk tmptn semakinmemuncak apabila pengenalan dsr ekonomi baru oleh sepanyol spt Sistem Polo dan Vandala. Pengenalan system ini tlh menyebabkan penduduk tmptn alami penderitaan krn ditindas. Dsr ekonomi yg menindas ini tdk berlaku di India krn dsr ekonomi yg dilaksanakan di India lebih menguntungkan penjajah dan penduduk tmptn.

     Dari aspek sosial,penghinaan terhdp agama penduduk tmptn tlh mendorong kpd berlakunya penentgn. Di Burma, British langsung tdk menghormati agama Buddha. Ia berlaku apabila british enggan membuka kasut sms memasuki rumah pagoda. Ini tlh menimbulkan rasa marah penduduk Burma. Selain itu, org barat juga tdk mahu mengikut peraturan yg diwajibkan di tmt suci mereka spt rumah pagoda. British juga enggan duduk bersila di atas lantai sbg tanda hormat kpd Raja Burma. Ini krn British beranggapan ia akan merendahkan martabat mereka. Keangkuhan british tlh memberi kesan buruk kpd berlakunya Perang British- Burma.

     Selain itu, pihak penjajah juga tlh bertindak melampaui batas dgn mencampuri adat resam penduduk tmptn iaitu dgn menghapuskan beberapa adat resam penduduk tmptn. Di India tindakan Lord William Benthick yg tlh hapuskan adat resam penduduk India spt suttee, thugee dan pembunuhan bayi perempuan. Manakala Lord Dilhousie pula tlh meluluskan udg2 membenarkan balu2 hindu kahwin semula. Amalan suttee, merupakan pengorbanan para balu yg akan turut dibakar bersama2 mayat suami mereka. Pd British perbuatan ini merupakan satu jenayah besar. Manakala amalan thugee pula merupakan satu sistem rompakan dan pembunuhan di jln raya oleh kumpulan agama yg bersenjata. Mereka akan mencekik pengembara sehingga mati atas nama Dewa Kali. Amalan pembunuhan bayi perempuan yg dianggap tdk berperikemanusiaan turut dihapuskan. Penghapusan amalan2 ini tlh menyinggung perasaan penduduk tmptn krn amalanini adalan warisan turun- temurun mereka. Oleh itu, mereka tlh bangkit menentang penjajah dlm Dahagi India.

    Manakala faktor ketenteraan turut menyumbang kpd berlakunya penentangan. Tentera benggala yg terlibat dlm dahagi tlh berasal dr kasta Brahmin dan Rajput. Kasta ini merupakan kasta yg tinggi. Golongan ini tdk suka melakukan kerja yg berat dan berkhidmat di luar negara. Perasaan tdk puas hati semakain bertambah apabila Lord Canning meluluskan Akta Pengambilan Tentera Am. Melalui akta ini seorg sepoi blh dihantar berkhidmat di mana2 saja perkhidmatan mereka diperlukan . apabila dihantar dikws yg jauh sepoi2 ini tdk diberi elaun yg lebih. Sepoi2 Brahmin dan Rajput bimbang  kedudukan mereka akan tercemar jika bekerja di luar India. Selain itu, tindakan british memperkenalkan senapang (rifle) royal enfield menambahkan lagi kemarahan penduduk tmptn. Khabar2 angin ygmengatakan bhw peluru2 yg hujungnya perlu digigit sblm diisikan ke dlm senapang tlh diminyakkan dgn mencampurkan lemak lembu dan babi. Sepoi2 hindu dan muslim  menganggap bhw tindakan adalah muslihat British ttg kebudayan mereka dan sbg langkah utk mengkristiankan mereka dan bawa kpd Dahagi India.

     Kalau ditinjau dr segi cara yg digunapakai oleh penduduk tmptn utk menentang penjajah terdiri dr pemberontakan, peperangan,pertubuhan parti politik,gerakan propaganda, rusuhan,cara bekerjasama dgn Inggeris dan cara tdk bekerjasama dgn Inggeris. Menerusi cara pemberontakan penduduk tmptn akan mengusir penjajah dr negara mereka. Di Filipina, tlh berlaku Pemberontakan Cavite pd 1872. ia melibatkan tentera  dan paderi Filipina yg dianggotai 200 org tentera dan diketuai oleh Sarjan Lanedrid. Ia berlaku krn byk sbb antaranya ialah sikap paderi Sepanyol yg tlh menyalahgunakan kuasa yg tlh dittpkan. Selain itu, kerajan Sepanyol tlh mengamalkan dsr diskriminasi terhdp paderi Filipina. Walaupun, paderi2 tmptn memiliki kelykan dan kebolehan ttpi mereka dianggap tdk setrf dgn paderi Sepanyol. Oleh itu, mereka tlh melancarkan Pemberontakan Cavite ke atas Sepanyol. Namun, usaha ini gagal krn kekurangan senjata dan kekuatan tentera. Selain itu, beberapa pemimpin tentera Filipina dan 3 org paderi Filipina iaitu Mariano Gomez, Jose Burgos dan Jucinto Zamora tlh dihukum bunuh. Di Indonesia, PKI tlh melancarkan pemberontakan di Jawa Barat dan Sumatera Tengah sekitar tahun 1926-1927. namun usaha ini gagal utk menggulingkan kerajaan Belanda.di India pula, berlaku Dahagi India yg juga bermatlamat utk mengusir penjajah yg tlh melakukan perubahan yg byk menindas pribumi. Ia tlh menyedarkan mskt India ttg hak mereka di bumi sendiri. 

     Cara lain ialah melalui penubuhan politik dan persatuan. Biasanya,pertubuhan politik terdapat di stp negara. Di Burma tlh wujud satu pertubuhan iaitu YMBA yg ditubuhkan oleh May Oung,U Kin ,U Ba Pe dan Sir Manaung Gyi. Pd awalnya ia tdk bertujuan politik ttpi menimbulkan minat dan kesedaran org Burma ttg kesenian,kebudayaan,kesusasteraan dan agama Buddha yg kian terhakis berikutan tindakan penjajah yg memandang rendah pd agama dan adat resam tmptn.manakala di India, Kongrs Kebangsaan India di bwh pimpinan Gandhi tlh mengamalkan dsr tdk bekerjasama dgn british. Beliau menuntut utk berkerajaan sendiri dan terpaksa membela nasib org India yg terjejas akibat cukai garam. Gandhi tlh mengamalkan Pergerakan Satyagraha iaitu tdk patuh kpd udg2 baru dan tdk gunakan kekerasan @keganasan. Mereka tlh berjln kaki sejauh 200 batu sbg bantahan terhdp cukai garam.

    Mskt pribumi juga menggunakan rusuhan utk menentang penjajah. Cara ini tlh berlaku di Burma di man golongan Pongyi tlh menghasut para pelajar Universiti Rangoon merusuh di depan universiti tersebut. Sbnrnya, rusuhan ini di dsri oleh YMBA. Rusuhan ini berlaku secara besar2an utk memprotes tindakan kerajaan yg menaikkan taraf kelayakkan ke universiti. Di India pula, peristiwa ini berlaku adalah utk menentang cukai garam yg di kenakan. Ia dipimpin oleh Mahatma Gandhi dlm Demonstrasi Perbarisan Penderhaka Awam(perbarisan garam).

    Selain itu, cara tdk bekerjasama dgn penjajah turut di gunapakai oleh mskt pribumi utk menentang penjajah. Perjuangan ini bergeraksecara radikal@subversif . di Indonesia, parti politik yg jelas tdk menyokong penjajah adalah pertubuhan komunis. Antaranya ialah PKI,PNI,PATINDO,PARINDRA dan Sarekat Islam. Penubuhan awal parti ini tlh diresapi oleh ideologi komunis yg tlh di bawa oleh ahli2nya. Penubuhan Sarekat Islam pula didalangi oleh Parti Demokratik Indonesia @PKI. Matlamatnya ialah utk menggulingkan kerajaan Belanda dan menubuhkan kerajaan komunis. Fahaman ini diserap ke dlm Sarekat Islam spy gerakan komunis ini tdk diketahui oleh Belanda. Di India pula,Pergerakan Kalifat tlh digunakan utk menentang British. Pergerakan ini memandang serius soal perpecahan org Hindu-Musim. Terdpt juga Perbarisan Garam pd 1930 di wilayah sempadan Barat Laut India.

     Cara lain ialah menerusi peperangan yg hanya terdpt di AT. Peperangan menjadi jalan terakhir utk menentang penjajah. Di  Indonesia, Perang Jawa yg meletus pd 1925-1930 bg menentang Belanda. Ia tlh diketuai oleh Dipo Negoro yg menggunakan taktik perang gerila . Perang Jawa ini berlaku krn perubahan yg dilakukan oleh Belanda ke atas P,E dan S tmptn dan tlh menyebabkan rakyat Indonesia menderita.

      Penentangan yg dilakukan oleh mskt pribumi terhdp penjajah tlh meninggalkan pelbagai kesan dlm kehidupan mskt tmptn. Kekalahan mskt pribumi dlm penentgn menyebabkan mereka kehilangan wilayah. Di Burma, kekalahannya dlm Perang British-Burma menyebabkan mereka kehilangan wilayah secara berperingkat2 dan akhirnya dikuasai 100% oleh British. Pd awalnya British tllh kuasai Rangoon diikuti arakan Syirim,Ye,Martaban,Mergui,Tavoy dan Amarapura(1825) Prome dan Amarapura(April 1825) ,Arakan, Tenasserim dan Assam serta Prome dan Pegu pd (Ogos 1825). Berikutnya pula beberapa buah pelabuhan spt Martaban,Rangoon dan bassein. Keadaan ini turut berlaku di Indonesia di mana kegagalan pribumi dlm Perang Jawa. Ia menyebabkan Belanda bertindak dgn ambilalih beberapa wilayah di Pulau Jawa spt wilyh Banjumas,Bagelan,Medium dan Kediri. Ia bertujuan utk lemahkan kekuatan kerajaan tmptn. Di Vietnam kegagalan Pemberontakan  Saya San menyebabkan British berjaya kuasai Delta Ang Gion,Hatien dan Vinh Long.

      Kesannya seterusnya ialah penghapusan sistem beraja dan tradisional.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Bg mskt tmptn. Keklhn Burma terhdp British menyebabkan Raja Thibaw tlh dibuang negara ke India. Manakala tampuk pemerintahan Burma di ambilalih oleh British. Maka berakhirlah Dinasti Konbaung dan pemerintahan beraja di Burma. Kekalahan ini juga mengakibatkan mskt pribumi diperkenalkan pentadbiran baru ala-India dgn menghapuskan sistem pemerintahan tradisional Burma iaitu Sistem Lingkungan di mana Thungyis berkuasa dlm pentadbiran. Pd 1889, Akta Perkampungan Burma tlh diperkenalkan Upper Burmase Village Regulation dikuatkuasakan. Di bwh peraturan ini kuasa Myothungyis dan Thaikthungyis tlh dihapuskan digantikan dgn Myo-ok iaitu pegawai kerajaan yg dilantik bkn dr  pilihan rakyat.

      Selain itu, berlaku juga penghapusan udg2 menaiki takhta di mana Udg2 Lesap Waris yg dikuatkuasakan tlh di hapuskan pd 2 ogos 1858. pemimpin2 kini di benarkan mengambil anak angkat sbg pengganti dan warisnya gash sbg pemerintah.

      Di samping itu,pembesar tmptn tlh diberi kembali kuasa mereka ttpi masih di bwh kawalan penjajah. Di Indonesia, pengalaman dr Perang Jawa tlh menyebabkan Gabenor Jeneral Johannes Van de Bosh iaitu pengganti Van de Capellan cuba berbaik2 semula dgn pembesar tmptn. Belanda tlh beri sedikit kuasa kpd pembesar tmptn ttpi masih dikwl Belanda spt di peringkat daerah. Pegawai Belanda tlh diletak di peringkat tertinggi. Manakala kedudukan pemerintah tmptn tertinggi  Jawa di bwh kwln residen.

        Dr sudut ekonomi, penjajah tlh ubah dsr ekonomi mskt tmpt yg sedia ada akibat dr kerugian yg ditanggung penjajah drp peristiwa penentgn dan menyebabkan penjajah menanggung hutang. Di Indonesia, Belanda tlh hantar Johannes Van de Bosh utk perkenalkan Sistem Tnman Paksa kpd mskt pribumi. Ia bertujuan utk mengatasi mslh kewangan yg dihadapi Belanda. Bilangan residensi turut di dikurangkan oleh Gabenor Gisignies utk kurangkan perbelanjaan pentadbiran. Pembatalan kontrak sewa tanah juga dimansuhkan.

         Selain itu, penentgn ini juga tlh beri peluang penjajah utk kuasai ekonomi mskt tmptn. Di  Filipina golongan paderi tlh mengeksploitasikan tnh org tmptn hingga jadi hak gereja. Paderi ini turut mendesak penduduk pribumi utk jlnkan perusahaan pertanian utk paderi. Ini tlh memberi tekanan kpd penduduk tmptn sementara paderi terima keutgan dr kesusahan dan penderitaan penduduk pribumi.

         Di samping itu, penentangan yg berlku juga memberi kesan ygmendlm terhdp penduduk pribumi.  Perang jawa yg berlaku di Indonesia tlh mengakibatkan masalah kebuluran dan wabak penyakit. Biasanya ia blh di dapati di kws2 berlakunya penentangan seperti Jogjakarta dan Surakarta kerana byk kws pertanian yg selama ini menjadi sumber makanan tlh habis musnah.

     Kesimpulannya, perjuangan yg di lancarkan oleh nasionalis ini bertujuan utk membebaskan diri, masyarakat dan negara dr belenggu penjajah. Sesungguhnya, penentanganini berlaku ada sebabnya dgn menggunakan cara tertentu dan memberi kesan yg mendlm terhdp pribumi . Biasanya perubahan yg ketara dilakukan adalah terhdp 3 aspek iaitu P,E dan S.