SOALAN 30

BINCANGKAN PERANAN YANG  DIMAINKAN OLEH GOLONGAN INTELEKTUAL DAN AGAMA DALAM MENCETUSKAN KESEDARAN NASIONALISME  MSKT ASIA.

 

NORKAMALAH BINTI HJ SULAIMAN

 

    Awal abad ke-20 merupakan zaman gerakan kesedaran nasionalisme di negara2 di Asia. Ini adalah tindakbalas drp perubahan2 yg dilakukan oleh penjajah dr pelbagai aspek(P,E,S). Istilah nasionalisme merujuk kpd negara dan bangsa. Ia bertujuan utk menegakkan kebebasan individu @ negara dr kokongan dan penindasan pihak penjajah. Oleh itu, sejak perang dunia ke-2 nasionalisme memjadi faktor utama utk menentang penjajah.Dgn ini tdk dpt dinafikan lagi bhw peranan golongan intelektual dan agama amatlah penting dlm mencetuskan kesedaran nasionalisme di klgn mskt Asia.

    Golongan intelektual ini tlh  membekalkan kepimpinan bg gerakan kesedaran dan tlh membawa negara mereka ke arah kemerdekaan. Golongan ini tlh menubuhkan  pertubuhan2 utk menentang penjajah dan juga menjadi pemimpin kpd pertubuhan itu. Di Vietnam, penubuhan Parti Kebangsaan Vietnam(VNQDD) PD 1925-1930 tlh diasaskan oleh Nguyen Thai Noc di Hanoi. Penubuhan VNQDD,bertujuan utk melakukan revolusi nasional dgn menggunakan tenaga tentera utk menggulingkan system feudal Perancis semata2 ingin menjaga kebajikan rakyatnya dr penderitaan hidup. Selain itu pertubuhan ini juga ingin mewujudkan Vietnam sbg negara republik demokratik. Di Indonesia pula, Parti Nasional Indonesia(PNI) tlh ditubuhkan oleh Sukarno pd 1927. Ia  dianggotai oleh Dr. Tjipto Mangkunkusumo, Dr. Sartono dan Sunarjo. Matlamat pertubuhan ini ialah utk menyatukan semua parti politik bg mencapai perpaduan rakyat serta mewujudkan semangat kebngsan. Sukarno juga tlh mengamalkan sikap tdk mahu mengikat diri dgn perjuangan kominisme. Pertubuhan ini juga  tdk  bekerjasama dgn Belanda. Pertubuhan ini juga berperanan dlm menyedarkan mskt utk menentang penjajah dan menuntut kemerdekaan. Di Myanmar juga terdpt satu golongan intelektual yg berperanan dlm kemerdekaan Myanmar iatu golongan Thakin. Golongan ini tlh menyatukan dan memimpin mskt Myanmar utk menuntut kemerdekaan dr penjajah. Selain itu, Thakin juga tlh menubuhkan beberapa pertubuhan bg mendptkan sokongan dr para petani bg meningkatkan kegiatan ekonomi msktnya. Pd 1938, Thakin Mya tlh menubuhkan Pertubuhan Petani2 Burma dan mencdgkan beberapa pembaharuan cukai utk membantu petani. Pd 1940 pula Thakin Ba Swee tlh menubuhkan All Burma Trade Union Congres. Ia bertujuan utk menyelaraskan kegiatan pertubuhan2 buruh dan menentang pemerintahan British. Golongan Thakin juga tlh melancarkan beberapa siri permogokan pekerja2 pengusaha minyak dan pengangkutan sungai pd 1939- 1940 bg menuntut kenaikan gaji dan syrt2 pekerja yg baik.

     Peranan seterusnya ialah membantu dlm menyatupadukan rakyat. Di Myanmar, gerakan kesedaranya turut melibatkan golongan terpelajar spt Aung San dan rakan2 nya.  Mereka tlh menamakan diri mereka sbg golongan Thakin @ Tuan. Pelbagai aktiviti tlh diadakan bg menentang penjajah dgn menjadikan diri mereka sbg alat utk menyatukan rakyat bg menuntut kemerdekaan. Kejayaan golongan ini blh dilihat melalui perubahan sentimen nasionalis dlm arena politik. Dlm proses menuntut kemerdekaan golongan ini tlh melancarkan beberapa siri permogokan bg membantah tindakan disiplin yg dikenakan ke atas pelajar di Universiti Rangoon. Manakala di India pula, golongan intelektual turut berperanan dlm menyatukan rakyatnya utk menuntut memerintah sendiri. Ini krn mereka beranggapan budaya dan pemikiran barat akan memusnahkan budaya dan tradisi hindu. Maka lahirlah beberapa nasionalis  India yg terdiri drp B.G. Tilak dan Lajpat Raj. Mereka merupakan pemimpin kumpulan radikal yg menentang Akta Pembahagian Benggala dan mempercayai bhw kemerdekaan akan  dicapai melalui penyatuan rakyat. Pd 1915, Mohandas Karam Chand Ghandi tlh menyertai India. Beliau tlh mengamalkan dasar tdk bekerjasama dgn british dan turut serta dlm usaha menuntut hak org2 india dgn cara yg baik.

    Golongan intelektual ini turut membantu ke arah pembaharuan dan permodenan. Di Indonesia, Raden Adjeng Kartini tlh memainkan peranan dlm memperjuangkan ketidakadilan dan penindasan penjajah Belanda ke atas rakyat Indonesia. Selain itu, beliau turut memulakan gerakan kesedaran nasionalis kebudayaan Indonesia. Oleh itu, beliau tlh menubuhkan sebuah sekolah bg anak2 perempuan pegawai2 Indonesia. Ia bertujuan utk meningkatkan dan memajukan kaum wanita dr pelbagai aspek terutamanya pendidikan. Beliau turut menyatakan agar wanita diberi kebebasan dr belenggu tradisional  dan perlu diberi pendidikan. Oleh itu, beliau tlh merangsang pergerakan nasionalis kebudayaan Indonesia. Kemunculan beliau melambangkan bermulanya gerakan nasionalis di Indonesia. Manakala di China, golongan intelektual in tlh menganjurkan beberapa pembaharuan berasaskan sentimen yg lebih bersifat nasionalisme dan patriotisme melalui Gerakan Mental(1917). Hu Shih merupakan seorang tokoh yg menyumbang dlm aspek bahasa. Beliau tlh memperkenalkan bahasa muda iaitu Bahasa Mandarin (Pai Hua) utk menggantikan bahasa cina lama yg sukar difahami. Selain itu, universiti turut memainkan peranan  sbg pusat intelektual dimana penuntutnya mendpt inspirasi dr para pensyarah msg2. Ini tlh membawa kpd Gerakan 4 mei. Gerakan ini merupakan usaha utk memulihkan maruah negara China sbg sebuah negara yg bertamadun dan terkenal dgn gelaran “Middle of Kingdom”. Peperiksaan Perkhidmatan Awam juga tlh dihapuskan. Dgn ini tlh memberi peluang kpd penuntut utk menyertai perkhidmatan awam dgn lebih ramai.

     Di samping itu, golongan ini turut membantu mengusir penjajah dgn cara pemberontakan. Di Myanmar berlaku satu pemberontakan yg dikenali sbg Pemberontakan Tharawaddy(Myanmar Hilir) pd Dis 1930. Ia tlh diketuai oleh Saya San yg merupakan seorg bekas sami Buddha yg bergelar Pongyi dan berfikiran politik. Pemberontakan ini diadakan bertujuan utk mendptkan kembali tanah dr tangan ceti2 India. Mereka turut ingin menggulingkan pemerintahan British dan mengembalikan semula keagungan agama Buddha. Pemberontakan ini tlh berjaya meresap hingga ke sebahagian besar Hilir Myanmar. Pemberontakan ini tlh berjaya dipatahkan dan Saya San tlh ditangkap dan dijatuhkan hukuman bunuh pd 1931. Pembunuhan ini tlh menyemarakan lagi semangat kebangsaan diklgn rakyat Myanmar.Di China pula, tlh berlaku Pemberontakan Boxer(1850-1864) yg merupakan tindakbalas org china kesan dr tekanan penjajah. Bg mskt China,mereka mengelarkan pemberontakan ini sbg “I Ho Chuan” yg bermaksud keadilan,keharmonian dan mengamalkan seni mempertahankan diri.Mskt barat pula menggelarkan sbg Boxer krn mereka mengamalkan latihan jasmani hingga menjadikan seseorg itu kebal( disertai ilmu sihir). Gerakan ini juga bertujuan utk menentang British dan Jepun serta org cina kristian yg dianggap sbg pengkhianat bangsa. Di China juga, terdpt segolongan intelektual yg terdiri dr Kang Yu Wei, Liang Chi Chao tlh mengutarakan idea2 radikal spt system pemerintahan raja berpelembagaan dan kerajaan berparlimen. Mereka ingin menyusunsemula institusi2 sosial dan politik negara China berdsrkanmodal barat spy memodenkan dan memperthnkn negara China drpencerobohan brt ttpi gagal. Intelektual China yg berjaya menggulingkan Dinasti Manchu dan menghapuskan pemerintahan beraja ialah Dr. Sun Yet Sen. Beliau berpendpt yg pemerinthn beraja sudah ketinggalan zaman dan menubuhkan Tung Meng Hui pd 1905 di Tokyo. Tujuan beliau ialah utk menubuhkan sebuah negara republik. Beliau tlh memungut wang dan mengrekrut sukarelawan utk melaksanakan pemberontakan di China.  Stlh itu beliau tlh beri ceramah ttg pemberontakan nasionalisme melalui akhbar dan meminta bantuan dr luar spt Rusia serta menubuhkan KMT.

       Selain itu, golongan ini turut membantu dlm membangkitkan semangat nasionalisme melalui hasil tulisan. Di Filipina, Jose Rizal byk memberi kesedaran kpd rakyat Filipina mengenai penindasan yg dilakukan oleh Sepanyol terhdp mereka. Corak penentangan beliau blh dilihat dlm 2 bentuk iaitu penulisan yg bersifat gerakan propaganda menerusi penghasilan novel dan puisi serta kaedah berpolitik. Antara novel yg tlh dihasilkan ialah Noli Me Tangere dan El- Falibusterismo. Kedua2 novel ini menceritakan ttg penderitaan rakyat Filipina dibwh penjajahan Sepanyol serta mengkritik kesatuan2 agama. Selain itu, beliau turut menyumbangkan karya2 majalah dan akhbar iaitu La Solidaridad pd 1889. Manakala di China pula, Chen Tu- Hsiu memainkan peranan dlm menyemai semangat nasionalisme diklgn mskt cina. Idea2 beliau disalurkan melalui majalah ‘New Youth” utk memulihkan keadaan di China dgn membuang ajaran2 lama. Beliau berpendpt yg ajaran lama tdk berguna dan harus dibuang. Manakala belia cina digesa utk baiki keadaan dgn mengambil sikap lebih terbuka, progresif,liberal dan praktikal.

       Dr aspek agama, golongan agama tlh memainkan peranan dlm mendaulatkan kembali agama mereka dgn mengamalkan sikap anti- kristian. Di Myanmar, golongan Pongyi( sami2 Buddha) tlh menuntut pihak British agar menanggalkan kasut apabila memasuki Pagoda(kuil). Hal ini krn Brtish tlh mencemarkan mencemarkan dan melanggar peraturan kuil di mana stp pengunjung dikehendaki membuka kasut. Perbuatan ini tlh mencemarkan kesucian rumh ibadat mereka. Oleh itu, mereka tlh berjuang utk menyedarkan mskt ttg mslh kasut  yg mencemarkan identiti dan maruah Myanmar. Manakala di china, golongan sami2 Buddha tlh bangkit utk menyedarkan mskt ttg penjajah yg tlh menganggu dan menjejaskan agama mereka. Usaha menyebarkan agama kristian oleh mubaligh pd 1890-an tlh dittg oleg sami2 Buddha krn berttgan dgn falsafah dan amalan tradisi China. Perasaan benci ini semakin bertambah apabila ramai org cina menganut agama kristian malahan mereka diberi perlindungan dan keistimewaan. Selain itu, adat2 lama spt menghulur bantuan kewangan ktk hari perayaan tlh dilupakan. Oleh itu, golongan ini tlh mengusir mubaligh kristian dgn menyedarkan mskt cina.

     Agama turut berperanan menyatukan mskt Asia. Di Indonesia agama islam dianggap sbg agama perpaduan krn 90% penduduknya beragama islam. Dgn ini rakyat Indonesia dpt melupakan perbezaan kebudayaan, keturunan serta semangat kewilayahan. Golongan ulama spt Hj. Agus Salim dan Abd. Muis tlh sedarkan mskt ttg pentingnya perpaduan. Muhammadiyah dan Sarekat Islam merupakan pertubuhan yg membela agama dan jihad islam. Saudagar Batik Indonesia tlh menubuhkan Sarekat Dagang Islam utk lindungi mereka dr ditindas org cina. Pertubuhan ini tlh gunakan islam sbg lambang penyatuan semua saudagar Indonesia demi menentang saudagar dan peminjam cina yg selalu menindas mereka. Pd 1912,Sarekat Dagang Islam tlh dikenali sbg sarekat islam dan berjaya menarik ramai org Indonesia dr golongan reformasi utk menyertainya. Ramai org Indonesia menganggap yg pertubuhan ini merupakan langkah awal menentang org kafir iaitu Belanda.  Di Thailand pula, agama Buddha pula dianggap sbg agama penyatuan dan perantaraan rakyat. Semasa pemerintahan Raja Vajiravudh, agama Buddha tlh dihidupkan semula dan digunakan sbg alat penyatuan . peranan agama dlm aspek ini dititikberatkan sms Pibun Songgram. Beliau tlh menegaskan bhw penganut agama Buddha adalah patriot agama yg sebenar menyebabkan ramai org kristian thai memeluk semula agama Buddha. Di Filipina agama kristian tlh bantu satukan mskt Filipina. Pentadbiran Dela Torre tlh hapuskan udg2 sekat kebebasan akhbar dr bersuara. Diskriminasi sering dilakukan oleh paderi Sepanyol terhdp paderi Filipina. Ini membawa kpd timbul rasa tdk puas hati dan menuntut keadilan membawa kpd paderi Filipina bangkit utk membantah spt yg dilakukan oleh paderi Mariano Gomez, Jacinto Zamora, Jose Guevera dan Jose Burges.                                                                                    

     Agama turut beri perubahan kpd sistem politik di mana golongan Pongyi yg merupakan golongan yg berpengaruh diklgn petani2 Myanmar tlh menjadi alat utk meniup semangat nasionalisme kpd petani di luar bandar. Golongan ini turut terlibat secra langsung dlm membentuk unit2 politik di kws kg dan pedalaman. Mereka bertindak sbg pemimpin melalui unit2 berpolitik dan gerakan nasionalisme. Antara tokoh yg berjuangkan politik dan negara ini ialah U Otama dan U Wisara . golongan ini tlh gunakan Baktik2 agama dlm usahanya menanamkan kebencian mskt Myanmar 1909 pula, Persatuan Belia Buddha yg di tukar kpd Majlis Am Persatuan2 Burma. Pembabitan golongan Pongyi dlm gerakan nasionalisme Myanmar semakin ketara antara 1916-1935. Golongan ini ingin menegakkan semula pengaruh agama Buddha dlm mskt Myanmar. Malahan mereka tlh menguasai perjuangan nasionalis Myanmar pd era 1920- an. Di Indonesia pula, penubuhan Sarekat Islam yg terhdp British.     Di samping itu, agama turut mendorong utk menubuhkan persatuan2 bg menentang penjajah. Di Myanmar, Persatuan Sasanadara tlh ditubuhkan pd 1897 oleh U Shway Thwih di Mandalay. Pd dipimpin oleh Hj Agus Salim pd 1882-1934 bertujuan utk memajukan keptgan islam dan kedudukan sosioekonomi rakyatnya bersama kerjasama program kebajikan kerajaan Belanda. Namun ia menjadi popular stlh mengkritik kerajaan Belanda yg gagal memperbaiki ekonomi rakyat Indonesia. Pertubuhan ini turut mnuntut penghapusan buruh kanak2 dan buruh paksa serta kemudahan lain. Bermula pd 1917 pertubuhan ini tlh memperjuangkan kemerdekaan penuh Indonesia.

      Peranan seterusnya ialah dlm pembaharuan agama. Di India terdpt beberapa golongan agama yg berperanan mencetuskan kesedaran nasionalisme spt Ram Mohan Roy, Parthanan Samaj dan Arya Samaj. Ram Mohan Roy merupakan perintis gerakan agama dan pembaharuan sosial di India pd abad ke- 19. beliau sering dianggap sbg org moden pertama di India. Beliau berpendpt yg agamah Hindu harus terima pengaruh luar yg tdk berttgan dgn ajarannya. Selain itu, kesan tamadun barat tlh buat org India yg berendidikan inggeris menyoal akan sahnya idea2 dan tradisi mereka utk buat satu penilaian semula terhdp nilai2 mereka sendiri.Mereka tlh kritik kepercayaan karut dan dongeng yg menyelubungi agama Hindu. Pd  masa yg sama kesusasteraan dan ilmu sains inggeris tlh tunjuk kpd org hindu nilai2 tulisan purba mereka sendiri dan beri mereka satu perasaan perpaduan kebangsaan menentang kebudayaan barat. Manakala,di China Hung Hsiu- Chuan tlh lahirkan agama baru berasaskan ciri2 agama kristian. Beliau tlh gabungkan beberapa unsur agama kristian dgn agama yg sedia ada. Beliau turut menganggap ttg perlunya pembaharuan dlm kehidupan . dgn ini mskt anggap yg agama ini dpt baiki hidup mereka. Hung pula gunakan sokongan ini utk gulingkan Kerajaan Manchu dlm usaha sedarkan msktnya utk ttg penjajah dan Kerajaan Manchu.