S0ALAN  06

BINCANGKAN SISTEM AGAMA DAN KEPERCAYAAN MASYARAKAT DI ASIA.

 

 

            Secara keseluruhannya, mskt asia tenggara, asia timur dan asia sltn mengamalkan berbagai bentuk agama dan kepercayaan. Agama merupakan system kepercayaan dan amalan dlm satu mskt. Agama juga dilihat sbg satu bentuk sikap, idea, kepercayaan dan perlakuan terhadap kuasa-kuasa supernatural yg wujud dlm konsep tuhan, dewa-dewi, kuasa ghaib atau halus, hantu dsbn. Selain itu agama juga disifatkan sbg kebudayaan sejagat yg dikaitkan dgn upacara2 tertentu, pantang larang dan org social.

            Islam merupakan agama yg berlandaskan cara hidup yg berteraskan kpd keesaan Allah, rukun Islam, rukun iman serta mengenengahkan hub. Baik ant manusia dgn manusia dan manusia dgn Allah. Dlm Islam juga terdpt konsep pahala dosa, syurga neraka, dunia akhirat serta percaya kpd semua kejadian ada penciptanya iaitu Allah swt. Selain itu, Islam juga mengamalkan konsep assyumul dlm pelbagai aspek yg merangkumi semua bdg kehidupan sama ada politik.eko., social, budaya dan pemikiran Islam sbg satu cara hidup. Islam juga mementingkan akidah dan syariah yg menjadi teras dlm kehidupan penganutnya. Islam mula berkembang pesat di Asia Tenggara menjelang abad ke-12 dan bertapak di Filipina, Indonesia, Brunei, burma, siam dan Indo-China. Islam memiliki tpk dan kedudukan yg kukuh di AT. MSKT Islam tlh memiliki satu system politik dam\n pemerintahan yg kukuh dan sistematik, satu system perundangan yg berlandaskan ajaran islam, system eko. Yg baik dan system social yg dinamik. Misalnya dlm konteks pemerintahan berlaku perubahan dimana raja mula dianggap sbg pemegang amanah allah dan memiliki kedudukan yg tinggi. Selain itu, raja juga dipercayai memiliki keramat dan daulat dimana rakyat yg engkar akan perintah raja akan ditimpa tulah. Istilah raja juga diubah kpd sultan. Penasihat sultan yg sblm ini digelar Brahmin tlh diubah kpd ulama dan mufti. Dlm aspek eko. System eko. Berlandaskan hokum syarak diamalkan di mana amalan riba adalah dilrg.manakala dlm konteks perundgan, udg2 islam tlh memainkan peranan yg ptg dlm menentukan perjlnan hidup mskt agar mengikut landasan yg dittpkan. Dlm udg2 isl;am hukum2 spt hudud, kisas dan takzir tlh diperkenalkan bg menggantikan udg2 lama. Cthnya, dahulu apabila satu peristiwa berlaku hukuman akan terus akan dijatuhkan atas perintah raja , ttpi stlh islam diperkenalkan peranan saksi ptg bg menentukan samaada seseorg itu berslh @ tdk. Spt tuduhan zina memerlukan 4 org saksi.  hal  harta warisan pula tlh menggunakan system udg islam dimana dr segi pembhagian harta tlh mengikut hukum faraid.pihak yg berhak akan memperoleh harta secara adil tanpa penindasan. Di filipina, islam tlh digunapakai oleh msktnya sbg landasan perjuangan bg menentang penjajah. Kesultanan sulu sering menjadikan islam sbg sumber kekuatan dan penyatuan rakyatnya. Di jawa, islam tlh dijadikan asas penyatuan mskt sewaktu berlakunya perang jawa( 1825- 1830) yg dipimpin oleh pangeran dipo negoro.

    Islam juga turutberkembang di asia sltn. Buktinya ialah dgn penbentukan ker islam di monggol dan delhi. Kewujudan islam tlh mempengaruhi kehidupan penganutnya. Pengaruh ini dpt dilihat dlm aspek eko, politik.social dan mskt. Dr aspek social, kehdiran islam tlh melahirkan satu bentuk budaya iaitu budaya indo- islam(gabungan budaya islam dgn tmptn). Cthnya dr sudut bhs dan senibina.

   Di asia timur, islam mula bertpk kukuh di wilayah yunan dan bhgian timur laut china. Islam yg merupakan agama terptg di china tlh bawa kesan besar apabila budaya islam meresap dlm mskt cina. Kombinasi kaligrafi islam dan china digunakan serentak. Selain itu, senibina islam terutama yunan turut berasimilasi dgn senibina china spr yg terdpt di masjid yinchuan dan ningxia.

   Agama kristian mula menampakkan pengaruhnya yg besar dlm sej di rantau AT, AS dan A.Timur sejajar dgn kedtgan org eroah ke rantau ini. Ajaran ini, mementingkan kasih syg dan pengampunan sesama manusia. Ajaran ini menganggap tuhan itu penyayang, pemurah, pengampun dan pengasih. Agama ini tlh disebarkan oleh penjajah melalui proses perdgang dan peranan mubaligh kristian.kedtgan agama ini turuit mendtgkan ttgan drp mskt tmptn spt di Indonesia yg menyebabkan terjadinya perang jawa.

   Asia sltan, agama ini tlh berkembang di bwh portugis dan british. Pd awalnya mubaligh kristian tlh berjaya menarik gol. Berkasta rendah dan tinggi. Tindakan mubaligh kristiann secara percuma menyebabkan org ramai memeluk agama ini.

   Asia timur, agama ini turut mendpt ttgan slps kejatuhan empyr monggul. Mskt cina anggap agama ini  sbg barbarian. Di jepun, zmn meiji menjlnkan kebebasan beragama  memblhkan agama ini berkembang pesat.byk sek mubaligh didirikan dan kitab2 injil diterjemahkan dlm bhs jepun.

    Agama hindu  dikenali juga sbg “banatana- dharma” atau agama abadi. Ini krn agama ini tdk miliki tarikh permulaan dan pengasasnya. Agama ini juga disifatkan oleh sarjana barat sbg agama tertua di dunia dan berasal dr asia selatan.

   Teras kepercayaan agama hindu adalah berdsrkan hukum karma dan pembhgian kasta. Hukum karma merupakan tindakan2 utk mencpai kehidupan slps mati jika melakukan amalan2 dan berbakti sms hidup. Oleh itu, penganut agama ini digalakkan utk berbuat baik sms hytnya. Dlm pembhgian kasta pula berdsrkan kpd hierarki spt Brahmin, kesatria, vaisya, sudra dan harijan. Biasanya, harijan tdk termasuk dlm kasta ini krn ia merupakan gol. Yg ke bwh sekali dan gol. Yg tdk blh diusik krn kedaifannya. System kasta merupakan fenopmena yg biasa di India. Ia dianggotai oleh kump.2 turun- temurun dan gol. Endogamous. Jika dilihat dr segi varna terdpt 4 kump. Kasta iaitu Brahmin, kesatria, vaisya dan sudra dan harijan diletakkan diluar btsan kasta. Kump.2 ini terbhgi kpd jati2 atau kasta2 kecil yg juga bersifat turun- temurun @ endogamous.kasta2 varna dan jati tlh disusun mengikut hierarki dgn Brahmin yg tertinggi dan harijan yg terendah. Stp kasta varna dan jati memiliki pertalian tradisi dgn 1@ 2 pekerjaan. Pembhgian kasta juga berasaskan warisan keluarga bkn kpd kebijaksanaan. Hub antara kasta2 juga diutarakan melalui gagasan kesucian dan kekotoran. Idea2 keagamaan hindu tertentu spt samsara, karma, mokhsa, ahimsa dan dharma. Samsara ialah perihal pusingan kelahiran, kematian dan kelahiran semula. Karma pula ialah tindakan ke arah kebaikan. Mokhsa ialah perihal membenaskan kewujudan mslah2 yg tdk ada penghujungnya. Manakala ahimsa pula ialah merupakan satu dokrin tdk melakukan kekejaman. Ia memiliki kaitan dgn karma. Dharma ialah tugas2 moral. Susunan hierarki dlm system  varna adalah ttp sepjg masa ttpi dlm system jati blh berubah mengikut peredaran masa. Terdpt beberapa amalan yg berkaitan dgn system kasta iaitu sati . amalan sati ialah janda kpd si mati perlu berkorban nyawa dgn membkr dirinya bersama myt suaminya yg meninggal dunia. Selain itu, terdpt juga lrgan terhdp janda utk berkahwin semula. Bg penganut yg memeluk agama lain pula akan dirampas hartanya atau disingkirkan dr kasta. Perkahwinan ktk kanak2 juga berlaku di India. Biasanya mereka ditunangkan sejak bayi lagi. Gol. Harijan  memiliki trf yg begitu hina dan trfnya lebih rendah drp hamba abdi sehingga mereka dihlg drp memasuki kuil, sekolah dan kws kediaman kasta tinggi. Selain itu, harijan juga dilrg drp memiliki tanah atau mengkaji kitab suci hindu. Amalan lain yg di amalkan oleh agama ini ialah pembunuhan anak kecil perempuan. Ia berlaku bg mengelakkan drp menghdpi kesulitan utk membyr mas kahwin atau mencari psgan dr kasta yg lebih tinggi. Amalan perhambaan begitu sinonim dgn mskt asia selatan. Pd kebiasaannya gol kasta rendah akan menjadi hamba gol berkasta tinggi.

     Selain drp itu, agama hindu juga memiliki 5 mazhab iaitu saivisme( menyembah dewa siva), vaishnavisme(menyembah dewa Vishnu),ganapathy, saura dan sakhta( menyembah dewa sakti). Penganut hindu juga percaya kpd 3 penjelmaan iaitu dewa brahma( dewa pencipta), dewa Vishnu( dewa perlindung) dan dewa siva( dewa pemusnah). Mereka juga berpegang teguh kpd kitab 2 agama terutamanya kitab veda yg terdiri drp rig veda, sama veda ,yajur veda dan atharva veda. Kitab ini menyatakan bgaimana upacara2 keagamaan, tafakur dbgnya harus dilakukan. Kuil2 juga menjadi elemen ptg dlm aktiviti agama ini. Berhala2 dlm kuil bknlah semata2 seketul batu ttpi merupakan perlembagaan kpd kekuasaan tuhan. Pd abad ke-19 dan 20 agama hindu menjadi agama yg terptg di asia sltn. Kedtgan agama lain tdk menggugat perkembangan agama ini. Perkembangan agama kristian menyebbkan kelahiran gol. Reformasi sosio-keagamaan spt raja ramohan roy serta pertubuhan2 brahmo samaj dan arya samaj.Tokoh terkenal India iaitu mahatm,a Gandhi tlh memasukan elemen2 yg terdpt dlm agama ini semasa pemerintahannya. Beliau tlh menekankan kembali ajaran hindu dan menyarankan agar kehidupan diasaskan kpd kelembutan dan kekerasan harus dihlg. Agama ini tlh tersebar ke AT berikutan penjajahan kuasa penjajah terutamanya british yg tlh bawa masuk buruh India utk tujuan ekonomi ke rantau ini. Penghijrahan secara beramai2 ini tlh menyebbkan agama ini berkembang . penganut agama ini blh dilihat di burma, semenanjung Tm dan Indonesia terutamanya di pulau bali.

     Agama Buddha juga merupakan agama yg utama di dunia. Ia diasaskan oleh siddharta gautama Buddha. Beliau tlh memperkenalkan prinsip empat kebenaran yg mulia dan jalan lapan lapis dlm agama ini. Dlm prinsip empat kebenaran yg mulia beliau menyatakan ke hidupan penuh dgn kepahitan. Kepahitan dan kesengsaraan ini disbbkan oleh tuntutan nafsu. Utk mengatasi kepahitan hidup mereka mestilah mengatasi nafsu. Cara utk menmtkan kesengsaraan dan mengatasi nafsu adalah dgn cara jalan lapan lapis. Terdpt enam perkara ptg yg terdpt jalan lapan lapis iaitu kepercayaan dan pengetahuan yg baik, keinginan yg baik, pengucapan yg baik, makna kehidupan yg baik,pemikiran yg baik dan pertapaan yg baik. Melalui jln ini seseorg penganut Buddha dpt menikmatio nirvana dan membuang semua kesengsaraan. Pencapaian nirvana ini memblhkan seseorg Buddha menjadi boddhisatva.

     Di AT, burma dan siam tlh menjadikan agama ini sbg agama rasmi dan memiliki kedudukan yg kukuh sehingga tdk dpt digugat oleh agama lain. Keptgan rahib Buddha dlm pembentukan dankesatuan mskt turut berlaku dlm pemerinthan. Malah dlm byk keadaan, rahib Buddha tlh di ambil oleh pemerintah sbg penasihat dlm kerajaan.selain itu, keptgan agama ini dpt dilihat dgn perkembgan dlm bdg kesusasteraan. Di siam, terdpt dua tema yg menyatakan dlm kesasteraan uddha iaitu penceritaan kisah2 buddha sewaktu hidupnya serta kegemilangan pemerintahannya. Raja burma tlh ambil konsep ini utk kukuhkan kedudukannya. Di AS, ajaran ini dilihat sbg satu bentuk penentgan terhdp agama hindu.pencapaian Buddha di AS bersifat terhad. Kegemilangannya berlaku pd pemerintahan asoka.

    Di asia timur, perkembgannya lebih didominasikan oleh agama Buddha Mahayana. Ia blh ditemui di china, korea,jepun dan Taiwan. Perbezaan yg nyata antara kedua2 mazhab ini ialah Buddha hinayana lebih menekankan kehidupan secara bermskt. Sementara Buddha Mahayana menekankan pencapaian dan tindakan ind. Dlm tentukan kehidupannya. Perkembgan agamaini di jepun tlh di bawa dr china dan mendpt ttgan dgn agama Shinto. Utk atasinya, patung2 shinto tlh dibenarkan dibawa masuk ke kuil2 buddha dan di anggap sbg penjelmaan Buddha. Agama ini tlh beri sumbgan yg besar kpd kestailan politik jepun krn agama ini amat tekankan prinsip setia kpd pemimpin dan tlh kembalikan kuasa sbnr maharaja jepun. Agama ini juga menekankan prinsip persmaan hak serta perpaduan sesama manusia.

   Agama Shinto hanya terdpt di jepun shj. Mereka menyembah nenek moyang dan alam s/ jadi dan menekankan maharaja sbg symbol keagungan dan ketuhanan.penyembahan tertumpu kpd pelbgai jenis semangat yg digelar “kami”.ia merupakan unsur yg ambil sifat s/jadi spt petir, langit dan bumi. Pemujaan timbul drp perasaan menikmati dan menghargai kejadian alam drp ketakutan. Mereka memiliki kesedaran yg tjm dan perasaan yg halus terhdp alam sekitar. Shinto bukan agama yg miliki kepercayaan atau pengajaran yg teratur. Ia tdk miliki falsafah @ pengajaran moral. Ia lebih kpd pembersihan dan kesucian. Upacara pemujaaan adalah mudah hanya bertepuk tgn spy tarik perhatian dewa dewi, tundukkan kepala dan beri penyenbahan. Ia juga tertumpu kpd pertumbuhan dan elak pemusnahan. Utk galakan pertumbuhan  upacara berdoa dan berterima kasih diadakan pd musim menuai. Utk elak pemusnahan upacara pembersihan dan keselamatan diadakan pd masa menghdpi penyakit dan kematian. Upacara dijlnkan oleh ketua uji. Fungsi uji adalah sbg peantaraan. Teras upacara Shinto ditujukan kpd pelihara kesucian dan kebersihan drp dikotori oleh daki,penyakit, kematian dsbnya. Kesucian yg diutamakan adalah dr aspek moral. Teras semua kepercayaan ditujukan kpd kesuburan. Bg mskt jepun, agama ini dpt satukan mskt malah memainkan peranan dlm kebangkitan semangat kebangsaan. Agama ini dijadikan sbg medium yg sgt berkesan dlm kebangkitan perasaan taat setia kpd kerajaan dan raja. Agama ini juga tekankan bhw raja miliki unsur ketuhanan dan harus dihormati. Kerajaan meiji tlh keluarkan satu deklarasi yg mengumumkan bhw agama ini menjadi asas dlm dasar pemerintahan agama.

     Confucianisme merupakan fhman dan bukan agama. Ia berasal dr china. Fhman ini tlh menekankan perasan perikemanusiaan terhdp org lain dan hg diri.menurut Confucius, kemanusiaan bererti keblhan mengamalkanlima kebaikan di dunia iaitu budi bhs, kemurahan hati,amanah,rajin dan baik hati. Fhman ini mengandungi tatasusila yg blh diamalkan oleh rakyat dlm hub politik dan social. Confucius juga menggariskan lima jenis perhbgan baik yg enetapkan peranan ind dlm mskt. Perhbgan itu ialah pemerintah dgn rakyat, ibu dgn anak, suami dgn isteri, abg dgbadik dan kwn dgn kwn. Corak pemerintahan juga perlu memiliki ciri2 spt rakyat setia kpd raja, kerajaan lindungi rakyat, kepimpinan melalui teladan danpegawai dipilih oleh berdsrkan peperiksaan awam. Fhman ini merebak ke jepun, korea dan Vietnam.

     Taoisme merupakan fnman berdsrkan ajaran lao tze dan chuang tzu. Ajaran ini lebih tekankan keharmonian dgn alam semesta. Ia cuba menyatukan kehidupan manusia di dunia dgn peraturan alam semesta dan keharmonian diantaranya. Perkara yg ideal bg penganut amalan ini ialah manusia seharusnya bebas dr peraturan ciptaan manusia dan kehidupan secara sederhana. Kerajaan yg paling berkesan bgpenganut taoisme ialah kerajaan yg paling sedikit memerintah.

    Mskt di AT, AS dan A. Timur turut menganut kepercayaan animisme. Di AT, dikatakan hampir hampir seluruh penduduknya mengamalkan kepercayaan ini dan tdk dpt dimusnahkan dgn kehdran agama lain. Amalan shamanisme dan pemujaan benda2 ghaib terus berlaku. Di kemboja, msktnya percaya kewujudan benda ghaib yg akan pengarui kehidupan harian mereka. Makhluk serta nenek moyang ini di kenali sbg Neck Ta yg wujud dlm bentuk roh2 tnh yg berkuasa. Ini menyebabkan mereka amalkan upacara ritual tertentu dgn hrpan tdk diganggu oleh makhluk ini .

     Di Asia Timur, spt china mereka percaya bhw tuhan2 mereka kuasai semua kehidupan manusia serta blh sebabkan bencana alam spt kemarau, banjir dan wbk penyakit. Mereka percaya nenek moyang mereka blh pengaruhi dlm kehidupan seharian mereka. Org cina dpt pertolongan drp nenek moyang mereka utk dptkan ramalan atau pedoman sblm lakukan satu pekerjaan. Mereka juga gunakn khidmat pendeta cina. Pendeta gunakan tulang nujum yg akan dihempaskan ke lantai. Mereka akan buat ramalan drp pecahan2 garisan pd tulang itu.

     Kesimpulannya, sejarah sosual mskt di AT, AS dan A.Timur memperlihatkan bhw agama merupakan satu elemen yg ptg dlm mskt. Ia bukan sekdr percaya bhw wujud satu kuasa agung yg mencipta kehidupan manusia ttpi dlm masa yg sama ia melambangkan satu bentuk pencapaian kerohanian yg membentuk tamadun dan sejarah di rantau tersebut.